פסק דין
מונחת בפני תובענה לסעד הצהרתי לפיו יצהיר בית המשפט אודות זכויות המבקשת להירשם בפנקסי מינהל מקרקעי ישראל כבעלת זכויות החכירה המהוונות ביחס לנכס מקרקעין הידוע כחנות מספר 8 ב"בית פרנק", רח' הרצל 30 אשקלון, המהווה חלק מחלקות 30, 31, 38 בגוש 1247 מגרש 7 לפי תב"ע 78101/02/4 (להלן: "הנכס") מכוח הסכם מכר שנחתם בין המבקשת (להלן: "חברת ברוך פרנק") לבין המשיב 1 (להלן: "מר ברזילי").
אין חולק, כי מר ברזילי רכש זכויות חכירה מהוונות בנכס, מכוח הסכם עם כונס הנכסים, המשיב 2, והסכם זה אושר על ידי כבוד ראש ההוצאה לפועל, בהתאם לסעיף 34 א לחוק המכר התשכ"ח 1968. לכאורה, בהתאם לצו המכר שניתן על ידי כבוד ראש ההוצאה לפועל, זכאי מר ברזילי להירשם בספרי מינהל מקרקעי ישראל כבעל זכויות חכירה בנכס.
גם אין חולק, כי חברת ברוך פרנק התקשרה עם מר ברזילי, ביום 17.8.06, בהסכם לרכישת זכויותיו. בטרם חתימת ההסכם, אישר כונס הנכסים כי קיים צו מכר לטובת מר ברזילי וכי אין מניעה להעברת הזכויות למבקשת.
חברת ברוך פרנק השלימה את הליכי הרכישה, לרבות תשלומי המיסים, אולם נתקלה בקושי לרשום את זכויותיה בנכס על שמה, ברישומי מינהל מקרקעי ישראל, המשיב 3.
על פי עמדת המשיב 3, (להלן : "המינהל"), הקושי המונע רישום הנכס כמבוקש על שם חברת ברוך פרנק, נעוץ בעובדה כי אין ברישומי המינהל כל התאמה בין בעל הזכויות הרשום נכון להיום, שהוא יצחק פרנק, לבין מעביר הזכויות, כפי שתואר בהחלטת ראש ההוצאה לפועל, "חברת הבונים".
מן המסמכים עולה כי הזכויות בנכס רשומות במינהל על שם מר יצחק פרנק ז"ל. כמו כן, רשומה בתיק הנכס במינהל, התחייבות לרישום משכנתא ללא הגבלה בסכום, לטובת בנק דיסקונט בע"מ, מיום 9.11.94, לפיה התחייב המינהל כלפי בנק דיסקונט, כי לא תאושר העברת זכויות הרוכש בנכס ללא הסכמת הבנק, וכי המינהל לא יעביר ולא ירשום את הנכס בבעלות בחכירה או בדרך אחרת, אלא אם באותו מעמד תרשם המשכנתא. (מסמך מיום 9.11.94).
כמו כן, מצוי בתיק הנכס במינהל, ייפוי כוח בלתי חוזר מיום 15.5.96, מאת פרנק יצחק ז"ל, לטובת עורכי דין, המייפה את כוחם למכור ולהעביר חלקים מן הנכס לטובת חברת "הבונים לעם בע"מ". עוד מצוי בתיק הנכס במינהל, צו ירושה מיום 30.7.06, בהתייחס לעיזבון המנוח יצחק פרנק.
אין חולק, כי ראש ההוצאה לפועל בחיפה, מינה ביום 16.1.01 את עורך דין יוסף ברינט ככונס נכסים מטעם בנק דיסקונט למשכנתאות בע"מ, על נכסי החייבת, חברת "הבונים לעם בע"מ", וכן הורה למינהל לרשום את דבר מינויו של כונס הנכסים.
זכויותיה של חברת הבונים לא נרשמו במינהל. אולם, כאמור לעיל, רכש מר ברזילי זכויות חכירה מהוונות בנכס, מכוח הסכם עם כונס הנכסים, והסכם זה אושר על ידי כבוד ראש ההוצאה לפועל, בהתאם לסעיף 34 א לחוק המכר התשכ"ח 1968.
לנוכח הכרונולוגיה העובדתית הנ"ל, ובהעדר התאמה בין המתואר והמבוקש בבקשה, לבין הרישום הקיים בתיק הנכס במינהל, טען בא כוח המינהל, כי אין למינהל כל עמדה ואינטרס בתובענה הנדונה והוא ימלא אחר כל החלטה של בית המשפט, בכפוף לתשלום המיסים והחובות החלים על הנכס.
לבא כוחה של חברת ברוך פרנק ניתנה אורכה להמציא למינהל את המסמכים הנדרשים לשם השלמת החסר, לרבות אישורי מיסים לגבי העסקה מיצחק פרנק לחברת הבונים ומחברת הבונים אל ברזילי, ולגבי העסקה השלישית התבקשה חברת ברוך פרנק להמציא את מסמכי המקור אודות העסקה. מסיכומי טענותיו של בא כוח המינהל, עולה כי לא עלה בידה של חברת ברוך פרנק להשלים את המסמכים החסרים.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובמסמכים שבאו בפניי, שוכנעתי ברמת השכנוע הנדרשת בהליך אזרחי, כי המנוח יצחק פרנק, מכר את הנכס לחברת "הבונים לעם בע"מ" וכי לאחר שמונה לחברת "הבונים לעם בע"מ" כונס נכסים, נמכר הנכס על ידי ראש ההוצאה לפועל, בהכרזה לפי סעיף 34 א לחוק המכר, למר ברזילי אשר מכר את הנכס לחברת ברוך פרנק, כשהוא נקי מכל חוב או שיעבוד.
לפיכך, זכאית חברת ברוך פרנק כי הזכויות בנכס ירשמו על שמה בספרי המינהל, והדבר ייעשה כן, בכפוף להוכחת תשלומי המס הנדרשים, על פי נוהלי המינהל ועל פי דין ביחס, למערך החוזים שבינה לבין ברזילי.
בנסיבות העניין, לא ראיתי לנכון ליתן צו להוצאות.
ניתן היום, י"ח שבט תש"ע, 02 פברואר 2010, בהעדר הצדדים.